EN
ساخت مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار در موارد صنعتی و غیر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. ساخت این مخازن نیاز به اطلاعات و تجربه کافی دارد. ما در این مطلب قصد داریم در مورد مراحل ساخت انواع مخازن تحت فشار اطلاعاتی مهم در اختیارتان قرار دهیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.

مخازن تحت فشار چیست؟

مخازن تحت فشار عموما در صنایعی مانند پتروشیمی، نیروگاه های نفتی و حمل و نقل مورد استفاده قرار می گیرند. مایعاتی که در این مخازن نگهداری می شوند، معمولا خطرناک بوده و فشار بالایی دارند. بنابراین ساخت این مخازن باید طبق استاندارد ها و اصول معینی انجام شود تا باعث ایجاد خطرات جبران ناپذیر مانند انفجار و تخریب نشود. این مخازن از فلز های مختلفی ساخته می شوند و شکل کروی یا استوانه ای دارند. مخازن تحت فشار به انواع مختلفی تقسیم می شوند. بر اساس چیدمان مخازن تحت فشار را می توان به دو نوع عمودی یا افقی تقسیم کرد. از نظر نوع مواد قابل نگهداری در داخل آن ها، به دو دسته گاز و مایع تقسیم می شوند. از نظر ضخامت جداره شامل دو نوع جداره نازک و جداره ضخیم و از جهت هندسه مخزن نیز شامل دو نوع استوانه ای و کروی هستند. 

کاربرد مخازن تحت فشار

همانطور که گفته شد از مخازن تحت فشار برای نگهداری و حمل و نقل هوای فشرده، انواع گاز ها و یا برای ذخیره انواع گاز های مایع مانند آمونیاک، پروپان، کلر و بوتان استفاده می کنند. این ها مصارف مخازن تحت فشار در صنعت بودند. اما مخازن تحت فشار در مصارف غیر صنعتی نیز کاربرد دارند؛ مانند تانک های ذخیره آب گرم برای مصارف خانگی و یا کپسول های نگهداری و مصرف اکسیژن از جمله کاربرد های مخازن تحت فشار در زمینه های غیر صنعتی هستند. در بین انواع مختلف مخازن تحت فشار، مخازن کروی، استوانه ای و یا مخروطی موارد مصرف بیشتری دارند. 

 

مخازن جزء پرکاربردترین تجهیزات در صنایع به شمار می ‌روند که انواع گوناگونی دارند. یکی از پرفروش ترین مخازن، مخازن تحت فشار هستند که از نظر ظاهری به شکل های مختلفی ساخته می‌ شوند. این مخازن به دلیل طراحی خاص و منحصر به فردی که دارند بیشتر در صنایع پتروشیمی، پالایشگاه ‌ها، معادن و نیروگاه ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به کاربرد گسترده و ضرورت استفاده از این مخازن در صنایع نفت و گاز، فرایند ساخت این محصولات اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند. در این مطلب قصد داریم با روش ساخت مخازن تحت فشار و اصول انجام آن آشنا شویم. 

همه چیز درباره مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار از مهم ترین مخازن صنعتی به شمار می ‌روند که هیچ گونه نشتی نداشته و به جهت نگهداری و ذخیره ‌سازی مایع و گاز مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مخازن را می ‌توان در شکل ‌های مختلف استوانه ‌ای، کروی و مخروطی از بازار تهیه کرد. این مخازن همانطور که از نامشان پیداست گازها و مایعات را تحت فشار خاص( فشاری غیر از فشار اتمسفر) نگهداری می‌کنند. فشار داخلی این مخازن معمولاً بالاتر یا پایین ‌تر از فشار هوای موجود است. 
بنابراین کار با این مخازن بسیار خطرناک بوده و بایستی برای جلوگیری از بروز هرگونه حادثه ‌ای تمامی اصول ایمنی را در هنگام استفاده از آن ها رعایت کرد. تولید کنندگانی که به صورت تخصصی در زمینه ساخت مخازن تحت فشار فعالیت می‌کنند این محصولات را با استانداردهای خاصی می سازند. در ادامه در رابطه با روش ساخت مخازن تحت فشار و مراحل انجام آن بیشتر صحبت می‌کنیم.

روش های مختلف برای ساخت مخازن تحت فشار

به طور کلی برای ساخت مخازن تحت فشار دو روش کلی وجود دارد که تولید کنندگان بر اساس منابع موجود، بودجه و اهداف خود از هر کدام از این روش‌ ها برای ساخت این مخازن استفاده می‌کنند. بیایید با این دو روش آشنا شویم.

فرایند و مراحل ساخت مخازن تحت فشار

ساخت مخازن تحت فشار کاری بسیار مهم و حساس است و باید طبق استاندارد های تعریف شده انجام شود. قوانین و مراحل ساخت مخازن تحت فشار بر اساس استاندارد ASME SEC VII انجام می شوند. به طور کلی دو روش برای ساخت مخازن تحت فشار وجود دارد. در روش اول از طریق جوشکاری اقدام به ساخت مخزن می کنند. ابتدا باید فلز پایه را انتخاب کنید و محاسبات لازم را انجام دهید. با توجه به کاربردی که مخزن دارد از روش های مختلفی مانند جوشکاری الکترود دستی، جوش میگ، جوش تیگ و جوشکاری پودری می توان استفاده کرد. روش دوم برای ساخت مخازن تحت فشار، روش فورجینگ است. در این روش دو صفحه فلزی با حرارت زیاد به شکل خمیری در می آیند و سپس از طریق پرس کردن به هم متصل می شوند. در ادامه مراحل ساخت مخازن تحت فشار را به صورت موردی بیان می کنیم:
انتخاب متریال مناسب برای ساخت مخازن تحت فشار با توجه به نوع ماده ای که قرار است در داخل مخزن نگهداری شود.
طراحی و محاسبات مربوط به مخزن تحت فشار که در این مرحله اندازه، شکل و ظرفیت مخزن مشخص می شود.
ساخت مخزن که با دو روش صورت می گیرد که در بالا توضیح داده شد.
تست ایمنی مخازن تحت فشار بعد از ساخت و قبل از استفاده.